Képzéseink 2020/2021-es tanévtől

Határtalanul - Brassó, 2018-2019

A Határtalanul! program célja: a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Projektben résztvevő intézmények és a megvalósítás helyszínei:
Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma (Szeged)
Áprily Lajos Főgimnázium (Brassó)

Projekt címe: Együtt beszélünk nyelveket!
Azonosító száma: HAT-18-02-0230

Megvalósítás időpontjai:
Első utazás: 2019.03.27-30. Brassói diákok szegedi látogatása
Második utazás: 2019.05.19-22. Szegedi diákok (10.A osztály) brassói látogatása

Teljes támogatási összeg: 3.478.800 Ft (2x32 fő)

A megvalósítási időszak vége:
2019. június 15. (2018/2019.tanév)
Beszámoló benyújtásának határideje: 2019.július 30.
Projektvezető: Halász Ervin (10.A osztályfőnök)

Szakmai tevékenységek: közös projektmunka, városlátogatás, a nevezetességek idegen nyelvű (angol/német nyelven) bemutatása. Fényképek, kisfilmek készítése és ezek közös bemutatása 2019. június 04-én a Nemzeti Összetartozás Napján, mindkét helyszínen.

Várható eredmények: 2019. június 04-én a Nemzeti Összetartozás Napján mindkét helyszínen egy kiállítás megnyitása és a Határtalanul! projekt program eseményeinek prezentálása iskolai szinten. A projekt megvalósítása során érintett nevezetességek idegen nyelvű bemutatása egy nyomtatott, a tanulók által készített kiadvány formájában.
 

Beszámoló a 2019. március 28-i szegedi projektnapról.

HATÁRTALANUL! – az úti cél: Brassó
2019. május 19-23. között kerül sor a HATÁRTALANUL! Együttműködés középiskolák között „Együtt beszélünk nyelveket!” (Projektazonosító: HAT-18-02-0230) pályázat második ütemének megvalósítására: a Kőrösy 10.A osztálya és kísérőtanárai (29+3 fő) ekkor utaznak Brassóba az Áprily Lajos Főgimnázium vendégeként.
Az utazás előtt megtörtént a tanulók felkészítése, tájékoztatása, a projektmunka előkészítése. Az út során nem csak Brassót látogatjuk meg: elutazunk Déva és Vajdahunyad várához, túrázunk a Fogarasi havasokban, sétát teszünk Sepsiszentgyörgyön és Tusnádfürdőn is.
A gyerekek nagyon izgatottan várják már a kirándulást, és a Szegeden megismert brassói barátaikkal való új találkozást is.
 

HATÁRTALANUL! Együttműködés középiskolák között „Együtt beszélünk nyelveket!” (Projektazonosító: HAT-18-02-0230)

A második szakasz megvalósítása

2019. május 19-22. között zajlott le HATÁRTALANUL! „Együtt beszélünk nyelveket!” pályázatának második szakasza, a szegedi diákok erdélyi látogatása

Május 19-én, vasárnap hajnalban kezdődött a Kőrösy 10.A osztályának négynapos kirándulása Brassó, illetve a Székelyföld nevezetességeinek megtekintése céljából. Az első nap hosszú utazását Déván szakítottuk meg, ahol a legendás várat járták be a gyerekek. Este 6-kor foglaltuk el szállásunkat a Sepsiszentgyörgy mellett fekvő Árkoson.
A második napon került sor a szakmai program lebonyolítására: egy teljes napot töltöttünk el Brassóban, az Áprily Lajos Főgimnázium vendégeként. A köszöntések, az óralátogatások, a projektmunka és a városnézés után még a gimnázium messze földön híres színjátszócsoportjának előadását is megtekinthettük. A szakmai nap a közös munkán túl a diákok (és tanáraik) baráti kapcsolatainak elmélyítését is kiválóan szolgálta, élményteli, emlékezetes találkozás volt mindkét csoport számára.
A harmadik napon a Székelyföld bebarangolására indultunk el a Szent Anna-tó, Tusnád, Bálványos, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy érintésével. A szállásra való visszatérés után Árkos látnivalóival, illetve egy igazi székely népi eledel, a kürtős kalács készítésével ismerkedhettünk meg helyi mesterek segítségével – természetesen a végtermék elfogyasztása sem maradt el!
A negyedik nap már a hazautazással telt, azonban ennek során is kiváló programokban volt részünk: előbb a Fogarasi-havasok egyik legszebb látnivalójához, a 2000 méter magasan fekvő Bilea-tóhoz lebegtünk fel lanovkával, ahol igazi téli élményekben volt részünk; majd a várak királyát, Vajdahunyadot tekintettük meg.
Bár az oda- és visszaút nagyon hosszú volt, a gyönyörű táj és a közös utazás élménye kárpótolt minket a fáradalmakért. Az esti megérkezéskor mindenki lelkesen mesélte élményeit a fogadásra érkező szülőknek, amiből arra lehetett következtetni, hogy senki sem bánta meg, hogy vállalkozott erre a határtalan kalandra.

A kirándulásról további képek itt találhatók.