Képzéseink 2020/2021-es tanévtől

Gépírás

A tantárgy bemutatása:
A közgazdasági szakközépiskolák egyik sajátossága, hogy a tízujjas vakírást elsősorban ezekben az iskolákban tanítják kötelező jelleggel. E tantárgy jelentősége napjainkban egyre inkább növekszik, hiszen az adatok számítógépbe való gyors bevitelére minden adminisztratív és szellemi munkában nagy szükség van, rendkívül sok időt tudunk ezzel megspórolni magunknak és a hivatali ügyintézésben másoknak is.

Tanáraink:

Óraszámok az egyes osztályokban:
A tízujjas vakírást az információkezelés tantárgyon belül tanítjuk, ami szakmai előkészítő tárgy a 9-10. osztályban. Minden osztályban két éven keresztül heti 2 órában tanulják ezt a tantárgyat a tanulók. Az órák keretein belül nemcsak a billentyűzet gyors, sztereotíp kezelését sajátíttatjuk el a gyerekekkel, hanem 10. osztályban alkalom nyílik az üzleti levelezés szabályainak megtanulására is. A nyelvi osztályok 11. évfolyamon heti 1 órában idegen nyelvű – angol, német – gépírást és levelezést is tanulnak.
Világbajnokságok gépírásból és szövegszerkesztésből:


 


Iskolánk tanulói az elmúlt 25 évben rengeteg területi, országos és nemzetközi versenyen vettek részt és értek el kimagasló eredményeket. Mégis a legbüszkébbek a 3 világbajnokságon való részvételünkre vagyunk, amelyekre intézményünkből 3 diák többéves előzetes versenyeredménye alapján meghívást kapott. A versenyekről készült beszámoló és kép adjon ízelítőt a világbajnokságokról, legyen példa a következő években iskolánkban tanuló diákok számára, akik ezt a tantárgyat versenyszinten kívánják művelni.


1. Róma
2003. július 15-19-e között Rómában rendezték meg az Intersteno 44. kongresszusát, amelynek keretében gyorsíró, levelezés és jegyzőkönyv-vezetési, illetve gépíró, számítógépes szövegszerkesztői világbajnokságot is rendeztek.
33 országból ötszázan mérték össze tudásukat, felkészültségüket. Köztük volt Magyarországot, Szegedet, iskolánkat képviselve Romek Zita 11. C osztályos tanuló is, aki ifjúsági kategóriában indult. Szövegszerkesztésből 14., gépírásból pedig 23. helyezést ért el. A versenyzésen kívül természetesen Róma, az örök város megismerése is a programok között szerepelt. A Colosseum, az Angyalvár, a Trevi-kút, a Vatikán, a Szent Péter Bazilika és a többi műemlék megtekintése életre szóló élményt jelentett Zita és a kísérő tanár, Bense Árpádné számára is.
 

2. Prága
A kétévente megrendezésre kerülő Intersteno kongresszusra és világbajnokságra 2007. július 21-27-én jutottunk ki újra. Ez a rendezvény Prágában zajlott, Kovács Miklós 11. A osztályos diákunk gépírásból tanulói kategóriában 11. helyezést ért el.
 

3. Peking
2009. augusztus 15-én kezdődött a 47. Intersteno Kongresszus, azaz a pekingi gépíró világbajnokság. iskolánkból Lengyel Tímea 11. B osztályos tanuló képviselte Magyarországot – 20 másik diákkal együtt – ezen az eseményen. Tímea junior kategóriában 18. helyezést ért el. Az alábbiakban részletet közlünk versenyzőnk beszámolójából, amelynek néhány mondata sejteti azt a kimondhatatlan izgalmat, parázs hangulatot, azt az egyszeri és megismételhetetlen teljesítménykényszert, azt a felelősségtudatot, nagyszerű élményt, amit egy világbajnokságon való részvétel adhat, és amit ezen a bajnokságon versenyzőnk átélhetett.

„A megnyitón a 19 nemzetiség csapatának képviselője felállt a színpadra, és saját anyanyelvén üdvözölt mindenkit. Fantasztikus volt, hogy szinte a világ minden tájáról képviselték a versenyzők ezt a szakmát. Nem is gondoltam volna, hogy ennyien vagyunk, akik szeretik, kiválóan művelik és fontosnak tartják a gépírást. A versenyen 30 perces másolást kellett írnunk. Amikor elkezdődött a másolás, azt hittem, hogy a szívem lyukat ver a mellkasomon, úgy dobogott. Az ujjaimban éreztem, hogy ver a szívem. Életemben még soha nem izgultam ennyire, hiszen több száz versenyző iszonyatos tempóban egyszerre verte a klaviatúrát. Úgy ítélem meg, hogy jó eredménnyel végeztem, hiszen az én kategóriámban kb. 170 versenyző vett részt. Krizbai tanárnő – aki tanított és az eddigi versenyekre felkészített – is elégedett volt a teljesítményemmel. Két év múlva a következő bajnokságot Párizsban rendezik meg, bízom abban, hogy ott is részt vehetek és „felülírom” a pekingi teljesítményemet.”

Gépírás a rádióban:
2011. május 26-án a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézményében Kissné Álmosdi Márta gépírás tanárnőnél a Kossuth Rádió riportere óralátogatáson vett részt, interjút készített a gépírás jelentőségéről, hasznosságáról. A riport 2011. június 1-jén volt először hallható, azóta ezt a műsort többször megismételték. Az alábbiakban Ön is meghallgathatja a készített interjút.

CsatolmányMéret
Kossuth Rádió - Gépírás Riport4.94 MB