Képzéseink 2020/2021-es tanévtől

EUROPASS bizonyítvány kiegészítő

EUROPASS bizonyítvány-kiegészítő
igénylésének módja

A 2010. után kiadott szakmai vizsga bizonyítványokhoz kérésre EUROPASS bizonyítvány-kiegészítő igényelhető.

Az EUROPASS egy olyan egységes európai dokumentumcsalád, amellyel külföldi munkavállalás esetén lehetőségük van tanulmányaik, szakmai tudásuk bemutatására, a munkaadók tájékoztatására. Megkönnyíti a Magyarországon megszerzett szakképesítés használhatóságát az adott országban. Csak a szakmai bizonyítvánnyal együtt érvényes. Alapvetően angol és német nyelven igényelhető. Ha más nyelven kérik, akkor a fordítások miatt hosszabb ügyintézési idővel számolunk.

A bizonyítvány-kiegészítő az EUROPASS portfólió része, elkészítéséért költségtérítést kell fizetni a kiállító intézménynek.

Az ügyintézés menete:


1. A kérelem kitöltése és benyújtása az iskola titkárságán. A kérelem mellé kérjük mellékelni a szakmai vizsga bizonyítvány fénymásolatát és a befizetést igazoló nyugtát.
2. Az ügyintéző a kérelmezőt értesíti e-mail-ben a bizonyítvány elkészültéről.
3. A kérelmező átveszi a titkárságon a hitelesített dokumentumot. Az ügyintézés határideje 2 hét.

A bizonyítvány-kiegészítő kérhető magyarul, angolul /az EU egyik hivatalos nyelvén/ - ezek ingyenesek, és további idegen nyelveken is (német, francia, olasz, spanyol) melynek díja 2020-ban 8050 Ft ( 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet).

A bizonyítvány-kiegészítő önmagában nem bír jogi érvénnyel, csak a szakképzettséget igazoló bizonyítvánnyal együtt érvényes. A Nemzeti Referencia Központ bocsátja ki (honlapján szakképesítésenként megjelenik) és a papír verziót a vizsgaszervező adja át.